ßßß
(baza)250 + 60 ml mleka3 łyżki miodu**4 łyżki mąki kukuydzianej500 ml śmietanki kremówki50 ml likieru kawowego np. Baileys300g serka waniliowegoszczypta soliMleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam do ostygnięcia.Wystudzoną masę połączyłam z serkiem waniliowym i ubitą śmietanką.Wstawiłam do zamrażalnika, co godzinę energicznie mieszałam w celu napowietrzenia masy.Po około 4 godzinach (po czterokrotnym napowietrzaniu) wymieszałam z roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką gorzkiej czekolady. Ponownie umieściłam lody w zamrażalniku. Czynność napowietrzania powtarzałam jeszcze sześciokrotnie co pół godziny.Pozostawić na noc do całkowitego zamrożenia. Chwilę przed podaniem wyjąć lody z lodówki.*niestety nie posiadam też gałkownicy, więc lody na moich zdjęciach nie prezentują się zbyt profesjonalnie, cóż wszystko przede mną...**jeśli lubicie słodkie lody proponuję oprócz miodu dodać jeszcze 100g cukru.Smacznego!