ßßß
Sos słodko-kwaśny(przepis na 8-10 słoików 0,5l)3 kg pomidorów1kg cebuli1 duża czerwona papryka1 puszka ananasa1 puszka kukurydzy3/4 szklanki octu3 łyżki soli2 łyżki musztardy2 łyżki słodkiej papryki2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mielonego czosnku1/4 łyżeczki chilli1/2 łyżeczki białego pieprzuprzecier pomidorowy (wg uznania)Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę pomidory i cebulę wrzucić do dużego garnka i dusić na wolnym ogniu przez około 1h. Dodać sól, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut.Można zredukować gramaturę składników i ugotować jedną porcję sosu, ale czy warto?Oceńcie sami.Na zdjęciach pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego:)!