Wykonanie
Spotkałam się z zastosowaniem do bruschetty
bułki typu
bagietka. Z tego, co wiem, najlepiej by był to chrupiący
wiejski chleb bądź
bagietka pszenna lub żytnia, ale ciabatta też się do tego nadaje. Spotkałam się też ze specjalnym włoskim
chlebem - bardzo duże, grube kromki.W moim wykonaniu oprócz klasycznych składników typu
pomidory i
bazylia, lubię dodać jeszcze
mozarellę. Można śmiało eksperymentować ze składnikami.Ważne, by to, co dodajemy na wierzch, nie było już podpiekane, bo wtedy nie jest to już dla mnie bruschetta. Składniki wykładane na wierzch lepiej podawać bowiem na zimno. Choć spotkałam się też ze stwierdzeniem, że można podawać także na ciepło jako przekąskę albo przystawkę przed daniem głównym.Także można wybrać wersję wedle swego upodobania, wszakże eksperymentowanie w kuchni jest wskazane. Należy wtedy oddzielnie podgrzać przygotowane i wymieszane składniki.
*
bagietka pokrojona skośnie w grube kromki* 4 dojrzałe
pomidory;* kilka liści
bazylii (lub w wersji suszonej)*
oliwa z oliwek (często zastępuję
masłem ziołowym)*
sól i
pieprz.
Pomidory po umyciu i sparzeniu, obieram ze skórki. Następnie kroję je w drobną kostkę.Generalnie sos robimy w ten sposób: jeśli stosujemy świeże liście
bazylii, należy je umyć, osuszyć i wymieszać z
pomidorami. Dolewamy
oliwę, doprawiamy
solą i
pieprzem, a powymieszaniu całości pozostawiamy na ok. godzinę.Ja natomiast często zamiast zastosowania
oliwy, przygotowuję
masło ziołowe - do
masła (zawsze stosuję light) dodaję
bazylię,
oregano lub po prostu
zioła prowansalskie (ilość wedle uznania)Pokrojone
pieczywo na dość grube kawałki podpiekam kilka minut w nagrzanym piekarniku tak, by miąższ pozostał miękki, a skórka była lekko chrupiąca. W zupełności wystarczy ok. 8m. w 180st. Smaruję
bagietkę masłem ziołowym.Do
pomidorów lubię natomiast dodać jeszcze pyszny
ser mozarella - kroję go w niedużą kostkę i mieszam razem z pokrojonymi
pomidorami. Po nałożeniu tych składników na podpieczoną
bagietkę, doprawiam delikatnie
solą i
pieprzem, a na koniec posypuję
bazylią. Smacznego!