ßßß Cookit - przepis na Poro - tort

Poro - tort

nazwa

Wykonanie

składniki
masa owocowa
* 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele)
* 250 ml śmietany 30%
* 1 galaretka truskawkowa
* 3 łyżeczki żelatyny
galaretka z owocami
* truskawki
* jagody
* maliny
* morele
* galaretka cytrynowa
spód
* mieszanka owoców
* galaretka agrestowa
wierzch
* 250 ml śmietany 30%
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 banany
* masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa
* 2 sztuki toffifee
* 2 patyczki do szaszłyków
* 1 baton bounty
Sposób wykonania
Zanim przystąpimy do robienia tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco skrócone, a następnie banany oblać rozpuszczoną czekoladą. Następnie odstawić aby czekolada stężała.
Miskę lub inne naczynie, które da kształt półkuli wyłożyć szczelnie folią spożywczą od środka, mniejszą miseczkę owinąć całą folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i odstawić do schłodzenia, żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić i dodać do galaretki.
Owoce zmiksować z cukrem (dostosować ilość do własnego smaku), śmietanę ubić na sztywno.
Do zmiksowanych owoców dodać galaretkę, a następnie dodawać ubitą śmietanę i miksować na delikatnych obrotach.
Masę wylać do wyłożonej folią miski, na środku ustawić zawiniętą w folię małą miseczkę i wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości.
Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.
Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia.
Następnie wyjąć na paterę.
Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru i lekko zmiksować, następnie wlać śmietanę i całość ubijać, aż masa zrobi się sztywna.
Masą pokryć całą półkulę, przy pomocy łyżki zrobić nierówności.
Z masy marcepanowej zrobić język, batonik rozciąć na pół, a następnie połówki przekroić na jeszcze pół, ale wzdłuż. Otrzymane elementy umieścić na odpowiednich miejscach.
Z reszty masy marcepanowej zrobić ciasteczka.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/07/poro-tort.html