ßßß
składnikimasa owocowa* 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele)* 250 ml śmietany 30%* 1 galaretka truskawkowa* 3 łyżeczki żelatynygalaretka z owocami* truskawki* jagody* maliny* morele* galaretka cytrynowaspód* mieszanka owoców* galaretka agrestowawierzch* 250 ml śmietany 30%* 250 g serka mascarpone* 2 łyżki cukru pudru* 2 banany* masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa* 2 sztuki toffifee* 2 patyczki do szaszłyków* 1 baton bountySposób wykonaniaZanim przystąpimy do robienia tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco skrócone, a następnie banany oblać rozpuszczoną czekoladą. Następnie odstawić aby czekolada stężała.Miskę lub inne naczynie, które da kształt półkuli wyłożyć szczelnie folią spożywczą od środka, mniejszą miseczkę owinąć całą folią spożywczą.Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i odstawić do schłodzenia, żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić i dodać do galaretki.Owoce zmiksować z cukrem (dostosować ilość do własnego smaku), śmietanę ubić na sztywno.Do zmiksowanych owoców dodać galaretkę, a następnie dodawać ubitą śmietanę i miksować na delikatnych obrotach.Masę wylać do wyłożonej folią miski, na środku ustawić zawiniętą w folię małą miseczkę i wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości.Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.
Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia.Następnie wyjąć na paterę.
Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru i lekko zmiksować, następnie wlać śmietanę i całość ubijać, aż masa zrobi się sztywna.Masą pokryć całą półkulę, przy pomocy łyżki zrobić nierówności.Z masy marcepanowej zrobić język, batonik rozciąć na pół, a następnie połówki przekroić na jeszcze pół, ale wzdłuż. Otrzymane elementy umieścić na odpowiednich miejscach.Z reszty masy marcepanowej zrobić ciasteczka.
