Wykonanie

składnikimasa owocowa* 1 szklanka zmiksowanych z
cukrem owoców (
truskawki,
jagody,
maliny,
morele)* 250 ml
śmietany 30%* 1
galaretka truskawkowa* 3 łyżeczki
żelatynygalaretka z
owocami*
truskawki*
jagody*
maliny*
morele*
galaretka cytrynowaspód* mieszanka
owoców*
galaretka agrestowawierzch* 250 ml
śmietany 30%* 250 g
serka mascarpone* 2 łyżki
cukru pudru* 2
banany* masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa* 2 sztuki toffifee* 2 patyczki do szaszłyków* 1 baton bountySposób wykonaniaZanim przystąpimy do robienia
tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki
bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco skrócone, a następnie
banany oblać rozpuszczoną
czekoladą. Następnie odstawić aby
czekolada stężała.Miskę lub inne naczynie, które da kształt półkuli wyłożyć szczelnie folią spożywczą od środka, mniejszą miseczkę owinąć całą folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki
wody i odstawić do schłodzenia,
żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody, rozpuścić i dodać do
galaretki.
Owoce zmiksować z
cukrem (dostosować ilość do własnego smaku),
śmietanę ubić na sztywno.Do zmiksowanych
owoców dodać
galaretkę, a następnie dodawać ubitą
śmietanę i miksować na delikatnych obrotach.Masę wylać do wyłożonej folią miski, na środku ustawić zawiniętą w folię małą miseczkę i wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml
wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Owoce pokroić na plasterki,
jagody i
maliny w całości.Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać
owoce: jedna warstwa np
jagody, zalać odpowiednią ilością
galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.


Pozostałe
owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną
galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml
wody i odstawić do stężenia.Następnie wyjąć na paterę.

Do naczynia przełożyć
serek mascarpone, dodać 2 łyżki
cukru pudru i lekko zmiksować, następnie wlać
śmietanę i całość ubijać, aż masa
zrobi się sztywna.Masą pokryć całą półkulę, przy pomocy łyżki zrobić nierówności.Z masy marcepanowej zrobić
język, batonik rozciąć na pół, a następnie połówki przekroić na jeszcze pół, ale wzdłuż. Otrzymane elementy umieścić na odpowiednich miejscach.Z reszty masy marcepanowej zrobić
ciasteczka.

