ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

nazwa

Wykonanie

składniki
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 150 g masła lub margaryny
* 50 g czekolady gorzkiej
* 50 g czekolady mlecznej
* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
* 50 g czekolady mlecznej
* 50 g białej czekolady
* 1/2 łyżeczki oliwy
Sposób wykonania
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej.
Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę i poczekać, aż wystygnie.
Przygotować polewę.
Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, dodać do każdej 1/4 łyżeczki oliwy, wymieszać i ozdobić ciasto cieńszymi i grubszymi liniami i zygzakami.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/04/babka-czekoladowa.html