Wykonanie
składniki* 1 kg ładnego
schabumarynata* 4 łyżki
oleju* 5-6 rozgniecionych ziaren jałowca* 1 łyżeczka
soli* 1 łyżka sosu
piri piri* po 1 łyżeczce
tymianku i
majeranku* 1 łyżka
sosu sojowego* 1/2 łyżeczki
pieprzu świeżo mielonegododatkowo* 1 mała
cebulka* 4-5 ząbków
czosnku* 1 łyżeczka cząbruSposób wykonania
Schab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę.
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią
mięso, włożyć do naczynia i pozostawić
mięso w marynacie na 12-18 godzin.Następnie przygotować rękaw do pieczenia, związać w supeł jeden koniec, umieścić w nim
mięso posypane dodatkowo cząbrem, włożyć obok ząbki
czosnku,
cebulkę, związać na supeł z drugiej strony, u góry zrobić kilka małych dziurek, aby para miała jak uchodzić.Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec ok. 1 h i 15 min.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.