ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona z liściach laurowych

Szynka pieczona z liściach laurowych

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kg szynki wieprzowej
* kminek mielony
marynata
* liście laurowe
*sól
* pieprz
* 1 łyżeczka tymianku
* 1 łyżka musztardy
* 4-5 ząbków czosnku
* olej
Sposób wykonania
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą.
Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.
Następnie mięso posypać jeszcze kminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.
Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.
Z powstałego wywaru można przygotować sos do mięska.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/04/szynka-pieczona-z-lisciach-laurowych.html