Wykonanie
składniki* 1 kg
szynki wieprzowej*
kminek mielonymarynata*
liście laurowe*
sól*
pieprz* 1 łyżeczka
tymianku* 1 łyżka
musztardy* 4-5 ząbków
czosnku*
olejSposób wykonaniaZąbki
czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą.Umyte i osuszone
mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.
Następnie
mięso posypać jeszcze
kminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby
mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić
mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego
wywaru można przygotować sos do
mięska.