Wykonanie

składniki
biszkopt* 2
jajka* 1/4 szklanki
cukru* 1/4 szklanki
mąki pszennej* 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1 łyżeczka
soku z cytrynymasa* 500 g
mascarpone* 500 g
serka śmietankowego* 250 ml
śmietany kremówki* 120 g
cukru pudru* 3 łyżki
żelatynydodatkowo* 1 puszka
brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych
biszkoptów* 1 łyżka
żelatynySposób wykonania
biszkoptOddzielić
białka jaj od
żółtek.
Białka ubić z
sokiem z cytryny na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać dodając
żółtka.Na koniec dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć
żelatynę w niewielkiej ilości
wody, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Mascarpone,
serek śmietankowy,
cukier puder i zmiksować na puszystą masę.Dodać do masy 6 łyżek
syropu brzoskwiniowego i zmiksować.Rozpuszczoną
żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć z resztą masy.
Biszkopt otoczyć obręczą, dookoła brzegu ułożyć okrąg z
biszkoptów wypukłą stroną do środka.

Na
biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyrównać, na
masie ułożyć osączone i pokrojone
brzoskwinie (2 połówki zostawić do dekoracji na wierzch).Na
brzoskwinie wyłożyć 1/2 pozostałej masy, wyrównać, następnie ułożyć warstwę
biszkoptów, a na nią resztę masy.

Na wierzchu ułożyć osączone i pokrojone pozostałe
brzoskwinie.1 łyżkę
żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości
wody, rozpuścić w kąpieli
wodnej i połączyć z
syropem brzoskwiniowym (ok.250 ml). Lekko tężejącą
galaretkę wylać na wierzch sernika polewając dokładnie
brzoskwinie.Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.