Wykonanie
składniki* 500 g
mielonego mięsa z
szynki* 2
marchewki* 1 mała
pietruszka* 1 saszetka (100 g)
ryżu parboiled* 5 łyżek
płatków ryżowych* 1
jajko* 1 kostka bulionowa*
koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona
natka pietruszki i
lubczyk*
bazylia*
kminek mielony*
sól,
pieprz*
papryka mielona słodka*
pieprz cayenne* 2-3 łyżki
mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z
ryżem wrzucić do garnka z gotującą się
wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić.Obrać
marchewkę i
pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno
marchewkę i
pietruszkę.
Do miski włożyć
mięso mielone,
ryż, wybić
jajko, dodać połowę startej
marchewki, po 1/2 łyżeczki
soli,
natki pietruszki i
lubczyku, po 1/3 łyżeczki
pieprzu i mielonego
kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje wielkości dużego
jajka, formować kulki, i lekko spłaszczać.
Uformowane klopsiki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju na patelni i przełożyć do garnka.Do klopsików dodać resztę startej
marchewki, startą
pietruszkę, wlać wrzącej
wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy
mieć sosu. Dodać kostkę
bulionową, po 1 łyżeczce
natki pietruszki,
lubczyku, mielonej
słodkiej papryki,
soli, po 1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne i
bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie dodać
płatki ryżowe i dalej dusić ok. 10 min, dodać
koncentrat pomidorowy lub przecier w ilości zależnej od własnych upodobać, doprawić do smaku i dusić jeszcze chwilkę.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej
wody tak oby nie było grudek, a następnie dodawać po łyżce gorącego sosu (tak ze 3-4 łyżki) i mieszać
mąkę, a następnie wlać do sosu oczywiście mieszając sos aby nie powstały grudki, zagotować i zestawić z ognia.