ßßß Cookit - przepis na Tort Garfield

Tort Garfield

nazwa

Wykonanie

składniki
biszkopt jasny
*6 jajek
*3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej
*1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżeczki soku z cytryny
biszkoptowe czekoladowe
* 4 białka
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 budyń czekoladowy
* 1/3 szklanki mielonych migdałów
* 1/4 szklanki oleju
krem kokosowy
* 1 szklanka wiórek kokosowych
* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)
* 1/2 szklanki wódki
* 250 g masła lub margaryny
krem budyniowy
* 400 ml mleka
* 1 budyń śmietankowy
* 3 łyżki cukru kryształu
* 250 g masła lub margaryny
* 3 łyżki cukru pudru
dodatki
* likier migdałowy
* wiórki kokosowe
* cukierki perełki
* barwniki spożywcze
* biała masa cukrowa przepis tutaj
Sposób wykonania
biszkopt jasny
Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy(24/24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni około 30 min.
Ciasto do przekrojenia na dwa blaty .
biszkoptowe czekoladowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.
Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.
krem kokosowy
Wszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej ucierając.
krem budyniowy
Budyń rozrobić w 2/3 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.
Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.
Blaty nasączyć likierem migdałowym
Ułożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.
następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.
W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/tort-garfield.html