ßßß Cookit - przepis na Racuszki z ricotty

Racuszki z ricotty

nazwa

Wykonanie

Pamiętam, gdy jedna z moich łódzkich sąsiadek poczęstowała mnie tymi racuszkami...
Były lekkie, ciepłe i bardzo cytrynowe.
Od razu poprosiłam o przepis. Trochę przeleżał w otchłani kuchennej szuflady, ale dziś był niezmiernie potrzebny.
Moja starsza córeczka rozchorowała się i poprosiła o racuszki.
W lodówce miałam ricottę, a w głowie otworzyła się przegródka z napisem-racuszki z ricotty, sąsiadka, Łódź.
Nie muszę ich reklamować, bo jestem pewna, że będą Wam bardzo smakowały.
Zaczynamy?
POTRZEBUJESZ:
1 szklankę mąki
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
200g ricotty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (osobno żółtko i białko)
1/4 roztopionego masła
3/4 szklanki mleka (ok160ml)
Sok z połówki cytryny plus starta skórka z tej cytryny
Masło do smażenia
WYKONANIE:
1. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy skórkę. Odcinamy jedną połówkę i ścieramy jej skórkę na małych oczkach tarki. Wyciskamy sok.
2. Miksujemy żółtka, mleko, roztopione masło, ricottę, sok i skórkę z cytryny.
3. Mąkę przesiewamy i dodajemy ją razem z cukrem i proszkiem do pieczenia do masy.
Miksujemy.
4. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem
5. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją masłem. Naleśniki smażymy na złoto.
Rady:
Pamiętajcie by patelnia zawsze była wysmarowana masłem bo racuszki lubią się przypiekać.
Wystarczy nałożyć dużą łyżkę ciasta na jeden placuszek.
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/02/racuszki-z-ricotty.html