ßßß Cookit - przepis na Przepis na keks z bakaliami

Przepis na keks z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Keks zachowuje świeżość na długo, spokojnie możemy go przechowywać nawet przez tydzień.
Składniki:
250g masła roślinnego miękkiego
300g mąki pszennej + 2 łyżki mąki do bakalii
200g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół cytryny
300g ulubionych bakalii
bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Ja użyłem suszonych moreli, daktylii, orzechów laskowych oraz rodzynek i żurawiny. Pokrojone bakalie przekładamy do miski dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.
Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż składniki się połączą, nie miksujmy zbyt długo, bo ciasto traci wtedy puszystość. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około godziny i 10 minut, sprawdzamy po godzinie patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli nie to zostawiamy na jeszcze kilka minut.
Podajemy obsypanego cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/12/przepis-na-keks-z-bakaliami.html