Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Keks zachowuje świeżość na długo, spokojnie możemy go przechowywać nawet przez tydzień.Składniki:250g masła roślinnego miękkiego300g mąki pszennej + 2 łyżki mąki do bakalii200g cukru5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczeniapół cytryny300g ulubionych bakaliibułka tarta i masło do wysmarowania formyBakalie siekamy na mniejsze kawałki. Ja użyłem suszonych moreli, daktylii, orzechów laskowych oraz rodzynek i żurawiny. Pokrojone bakalie przekładamy do miski dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż składniki się połączą, nie miksujmy zbyt długo, bo ciasto traci wtedy puszystość. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około godziny i 10 minut, sprawdzamy po godzinie patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli nie to zostawiamy na jeszcze kilka minut.Podajemy obsypanego cukrem pudrem. Smacznego!