Wykonanie
Grule z gzikiem
Smaki, które pamiętam z corocznych wizyt w Tatrach. Grule, czyli
ziemniaki. Nadziewane gzikiem, czyli
twarożkiem, który, jest doprawiony
czosnkiem i
ziołami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a naprawdę pyszna i sycąca.Składniki:około 8
ziemniaków średniej wielkości250g
twarogu półtustego3 łyżki
śmietanypęczek
szczypiorku3 ząbki
czosnku1 łyżka
oregano1 łyżka
majerankusól i
pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Osuszamy pod ściereczką. Każdy
ziemniak owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni C przez jedną godzinę.W czasie pieczenia przygotowujemy gzik,
twaróg przekładamy do miski, dodajemy
śmietanę i rozdrabniamy za pomocą widelca.
Szczypiorek drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do
twarogu. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
oregano. Wszystko dokładnie mieszamy.Po godzinie pieczenia
ziemniaki odwijamy z folii od góry i pieczemy jeszcze 12 minut.Po tym czasie
ziemniaki wyjmujemy z piekarnia nacinamy je w krzyżyk, delikatnie rozchylamy i nakładamy do każdego około 1,5 łyżki
twarożku, jak zostanie to dokładamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby
twarożek się lekko przyrumienił. Podajemy gorące.Smacznego!