Dzisiaj światowy dzień makaronu, więc także i u nas nie może zabraknąć przepisu na danie z makaronem w roli głównej. Jeżeli regularnie śledzicie naszego bloga na pewno zauważyliście, że uwielbiamy wszystkie makarony i nie ma dla nas lepszego pomysłu na obiad niż makaron w różnej postaci. Znajdziecie u nas przepisy z praktycznie każdym typem makaronu. Jednak do tej pory brakowało cannelloni. Ten typ makaronu jest niedoceniany, a wypełniony ciekawym farszem, może być alternatywą np. dla lasagne. My postanowiłyśmy połączyć go ze szpinakiem i trzema rodzajami sera (ricottą, mozzarellą i roquefortem). Wyszło z tego naprawdę ciekawe danie. Zachęcamy Was do wypróbowania!Składniki:- 1 duże opakowanie świeżego szpinaku- 250 g ricotty- 150 g mozzarelli- 80 g sera roquefort lub innego sera typu blue- 1 średniej wielkości cebula- ząbek czosnku- pół łyżeczki soli- pół łyżeczki pieprzu- pół łyżeczki imbiru w proszku- makaron cannelloniSposób przygotowania:1. Kroimy w kostkę cebulę i myjemy szpinak.2. Następnie podsmażamy cebulę (gdy będzie lekko złotawa) na patelnię dokładamy szpinak i go podsmażamy.3. Cebulę ze szpinakiem i ząbkiem czosnku mielimy w blenderze.4. Do szpianku dokładamy riocttę i przyprawy.5. Tak przygotowanym farszem uzupełniamy cannelloni (wcześniej wymierzcie ile rurek zmieści się w waszej blaszce, muszą one być ułożone ciasno i wypełniać całą formę).6. Po nafaszerowaniu i ułożeniu cannelloni w blaszce posypujemy obficie rurki mozzarellą i rocquefortem.7. Makaron podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!