Wykonanie
Porcja dla 4-5 osóbCzas: 1 , 5 godzinyDzisiaj chciałybyśmy wam pokazać alternatywę dla
polskich kopytek. Gnocchi faszerowane
mozzarellą i
pomidorami suszonymi w
sosie pomidorowym. Pierwotnie gnocchi kojarzyły nam się z prostym i szybkim daniem, gdyż mieszkając za granicą chętnie kupowałyśmy je na lunch, samodzielnie robiąc tylko sos. Niestety w Polsce nie da się znaleźć dobrych gotowych gnocchi, dlatego też postanowiłyśmy zrobić je same. Jest to przepis wymagający trochę pracy, ale idealnie sprawdza się jako niedzielny obiad. Co ważne jest to bardzo pożywne i tanie danie.
Składniki potrzebne do sosu:-2
puszki pomidorów w kawałkach- Ząbek
czosnku-Dużo liści
bazylii-1 duża
cebula-1/3
papryczki chilli-Mała łyżeczka
miodu (ewentualnie
cukier)-
Sól-
Pieprz-
Mąka z
wodą do zaprawieniaPrzygotowanie sosu:1. Kroimy:
cebulę (w drobną kostkę),
chilli i
czosnek.2.
Cebulę i
chilli wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą. Następnie dusimy warzywa. Gdy
cebula zrobi się miękka dokładamy
pomidory i
czosnek.3. Jak sos się zagotuje przyprawiamy go
solą,
pieprzem i małą łyżeczką
miody jeśli
pomidory są kwaskowe.4. Następnie lekko zaprawiamy.Z tego przepisu możecie też przygotować klasyczne gnocchi bez farszu. Jeśli nie lubicie
sosu pomidorowego można je podawać z
oliwą z oliwek zmieszaną z
czosnkiem i
masłem bądź z
masłem i
szałwią. Inną opcją jest gnocchi serwowane ze
śmietaną i
szpekiem.
Składniki potrzebne do ciasta:-1kg
ziemniaków-180–200 g
mąki-1
jajko-pół kostki
mozzarelli-1/3 słoika
pomidorów suszonychSposób przygotowania gnocchi:1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.2. Gdy
ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. (Nie można używać do tego sprzętu elektrycznego gdyż kluski nie wyjdą). Pozostawiamy na stolnicy.3. Jeszcze ciepłe
ziemniaki na stolnicy mieszamy z
jajkiem i
mąką. Ciasto ugniatamy, powoli dosypując
mąki, tak by nie dodać jej za dużo. Kiedy ciasto już prawie się nie klei do stolnicy oznacza to, iż jest gotowe.4. Z ciasta formułujemy kluseczki o podłużnym kształcie. Wypełniamy je pokrojonymi w drobne kawałki
pomidorami i
mozzarellą.5. Gotowe gnocchi ozdabiamy wzorkiem widelca, naciskając lekko ząbkami na każdą kluskę.6. W
między czasie nastawiamy w dużym garnku osoloną
wodę na kluski.7. Następnie wrzucamy kluski do gotującej się, bulgoczącej
wody. Nie mieszamy! (Inaczej kluski zmienią się w jedną wielką niejadalną masę).8. Gdy gnocchi zaczną wypływać, oznacza to, że są już gotowe i możemy je wyławiać.9. Nakładamy na talerze. Następnie polewamy je sosem, posypujemy startym
parmezanem i pokrojonymi liśćmi
Bazyli.
Smacznego!