Wykonanie
Gdy dostałam 4 litrowe wiadro
jagód w mojej głowie powstało miliony pomysłów. Wygrały jagodzianki z poprzedniego przepisu oraz
tarta z
jagodami na przepysznym
kakaowym spodzie lub dla bardziej leniwych szybszy sposób z
ciastek. Letni okres bez wątpienia jest moim ulubionym zważywszy na na sezonowe świeże
warzywa i owoce. A więc do dzieła. !
SKŁADNIKI:CIASTO125g.
masła125g.
cukrułyżeczka
cukru wanilinowego1
jajko4 czubate łyżki
kakao200g.
makiok. 4 łyżek
mleka.________________________~ dla leniuchów wystarczy 1 duże opakowanie
ciastek Hitów (
czekoladowych z
waniliowym nadzieniem) oraz 60g. roztopionego
masła.FARSZ300ml.
śmietany 30%6 łyżek
cukru pudru250g.
serca mascarpone2-3 szklanki
jagód( od uznania ja wole jak jest ich więcej)+masło do wysmarowania formy.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło w temp. pokojowej łączymy z
cukrem i
cukrem wanilinowym miksując ok 3-4 min. Dodajemy
jajko miksując dalej miksując 3-4 min. Dodajemy
kakao,
mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto było by zbyt suche dodajemy po łyżce
mleka. Gdy składniki dobrze się połączyły zagniatamy i wkładamy na 2h. do lodówki lub na 1h do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tarte wysmarowanej
masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem po czym wstawiamy do piekarnika w 180 °C na 20-30 min.~ Dla bardziej leniwych -
Ciastka wrzucamy do foliowej
torebki i przy pomocy wałka lub tłuczka kruszymy prawie na proch. Do pokruszonych
ciastek dodajemy roztopione
masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy dno i boki formy. Wkładamy ciasto do lodówki by się schłodziło.Po wystudzeniu ciasta szykujemy masę. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder oraz w małych ilościach
serek mascarpone. Wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na ciasto, a na wierzch rozsypać przebrane i umyte
jagody. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.SMACZNEGO !