Wykonanie
Witajcie !Dziś mam dla Was przepis na lekkie, aromatyczne
cytrynowe ciasto. Idealnie pasuje na upały.Oto porcja na dużą blachę. Oczywiście można zrobić mniej, zachowując przybliżone proporcje składników.

6 jaj2 szkl
cukru3/4 (trzy czwarte) szkl
oleju1,5 szkl
mąki pszennej1,5 szkl
mąki kartoflanej3/4 szkl
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy lub
aromat waniliowy w
olejku oraz
aromat cytrynowyskórka otarta z dwóch
cytrynokoło pół łyżeczki kwasku
cytrynowego i
woda (łyżka-dwie)szczypta
kurkumycukier puder na ewentualną posypkę/lukier
Jaja należy ubić mikserem wraz z
cukrem. Gdy masa się trochę spieni i pojaśnieje należy stopniowo wsypywać oba rodzaje
mąki wraz z
olejem,
mlekiem i
proszkiem do pieczenia. Tutaj także jest
pora by dodać aromaty i przetartą
skórkę cytryn. Podczas gdy ciasto przybierze konsystencję
śmietany można dodać roztwór
wody z rozpuszczonym w niej kwaskiem
cytrynowym. Niemal gotową masę zalecam po prostu posmakować aby sprawdzić czy jest wystarczająco kwaśna wedle gustu. Szczypta
kurkumy zabarwi ciasto na ładny odcień
cytrynowo żółty (nie ma wpływu na końcowy smak). Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 45 minut. Temperatura 150-180 stopni. Zalecam aby raczej nie dopuścić do mocnego zbrązowienia ciasta, bo smak
cytrynowy może stracić na intensywności. To tyle. Gotowe ciasto można posypać
cukrem pudrem lub przygotować
lukier. Ja osobiście robię wersję bez dodatków bo taką lubi dziecko. Bon appétit!