Wykonanie
Świetnie pasują do
piwa !czas 1 godzinailość około 8szt. - 50cm paluchówskładniki;szklanka ciepłej
wody20g
drożdżyjajkołyżeczka
soliokoło 500g
mąki pszennej4 łyżki
oleju20dag
sera żółtegołyżeczka
cukruPrzygotowanie:Z
wody,
cukru,
drożdży i niewielkiej ilości
mąki robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut . Dodajemy
jajko,
sól,
mąkę. Wyrabiamy ciasto przez kilka chwil, po czym dodajemy
olej i jeszcze raz wyrabiamy, tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Rolujemy wałeczki i średnicy około 1 cm i długości 50cm. Możemy upleść warkocze albo poukładać proste wałeczki, posypujemy
startym serem i
soląPieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C przez 20 min