ßßß Cookit - przepis na Pieczone żeberka - costolette al forno

Pieczone żeberka - costolette al forno

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
1-2 kg żeberek wieprzowych
listek laurowy
pieprz
sól
marchew
cebula
rozmaryn
listki szałwii
czosnek
ziele angielskie
pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego
3 łyżki oleju z oliwy
1 kg ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do naczynia z surowymi żeberkami dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki szałwii, marchew, seler i cebulę pokrojone w kostkę oraz pół szklanki wytrawnego wina.Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godzin.
Co jakiś czas przewracać mięso. Obrać i pokroić ziemniaki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia żeberka wraz z warzywami z marynaty, dodać ziemniaki, polać olejem z oliwy, posolić i dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piec pod przykryciem około godziny w zależności od wielkości żeberek ( 1 godzinę na każdy kg mięsa ). Do wspólnego pieczenia większej ilości mięsa i ziemniaków używam dwóch identycznych blach do pieczenia ( jedna służy za przykrywkę ).
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2015/01/pieczone-zeberka-costolette-al-forno.html