Wykonanie
SKŁADNIKI1-2 kg
żeberek wieprzowychlistek laurowypieprzsólmarchewcebularozmarynlistki
szałwiiczosnekziele angielskiepół szklanki białego lub
czerwonego wina wytrawnego3 łyżki
oleju z
oliwy1 kg
ziemniakówSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia z surowymi
żeberkami dodać rozkruszone igiełki
rozmarynu, utłuczone
ziele angielskie, ziarenka
pieprzu,
czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone
listki laurowe, listki
szałwii,
marchew,
seler i
cebulę pokrojone w kostkę oraz pół szklanki
wytrawnego wina.Wszystko dokładnie wymieszać z
mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godzin.
Co jakiś czas przewracać
mięso. Obrać i pokroić
ziemniaki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia
żeberka wraz z warzywami z marynaty, dodać
ziemniaki, polać
olejem z
oliwy, posolić i dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piec pod przykryciem około godziny w zależności od wielkości
żeberek ( 1 godzinę na każdy kg
mięsa ). Do wspólnego pieczenia większej ilości
mięsa i
ziemniaków używam dwóch identycznych blach do pieczenia ( jedna służy za przykrywkę ).
SMACZNEGO :)