ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

nazwa

Wykonanie

Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 ) Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram mięsa np jeśli waży 1,5 kg to pieczemy przez 1,5 godziny.
SKŁADNIKI
1,5 kg mięsa wołowego
kilka gałązek rozmarynu
kilka listków szałwii
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
ziele angielskie
2 ząbki czosnku
1 marchew
seler naciowy
sól
2łyżki oleju z oliwy
szklankę wytrawnego wina ( białe lub czerwone )
papier do pieczenia
folia aluminiowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do naczynia z surową wołowiną dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki szałwii, marchew i seler pokrojone w kostkę oraz szklankę wytrawnego wina.
Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas przewracać mięso.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju z oliwy, obsmażyć mięso z każdej strony aby zamknąć pory i zachować soczystość . Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową a nastepnie mokrym odciśnietym papierem do pieczenia. Na środek położyć obsmażone mięso posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2014/12/pieczen-woowa.html