Wykonanie
Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 )
Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 )
Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć
pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram
mięsa np jeśli waży 1,5 kg to pieczemy przez 1,5 godziny.SKŁADNIKI1,5 kg
mięsa wołowegokilka gałązek
rozmarynukilka listków
szałwiikilka ziaren
pieprzu2
listki lauroweziele angielskie2 ząbki
czosnku1
marchewseler naciowysól2łyżki
oleju z
oliwyszklankę
wytrawnego wina ( białe lub czerwone )papier do pieczeniafolia aluminiowaSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia z surową
wołowiną dodać rozkruszone igiełki
rozmarynu, utłuczone
ziele angielskie, ziarenka
pieprzu,
czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone
listki laurowe, listki
szałwii,
marchew i
seler pokrojone w kostkę oraz szklankę
wytrawnego wina.
Wszystko dokładnie wymieszać z
mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas przewracać
mięso.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki
oleju z
oliwy, obsmażyć
mięso z każdej strony aby zamknąć
pory i zachować soczystość . Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową a nastepnie mokrym odciśnietym papierem do pieczenia. Na środek położyć obsmażone
mięso posypać
solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi
wołowiny ( na kazdy kilogram
mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych
ziemniaków.SMACZNEGO :)