ßßß
Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dyniąSKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.
Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować mikserem ręcznym na papkę. Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając chwilę podsmażyć ( tostować ).
Gdy ryż jest już suchy zaczynamy podlewać przygotowanym, wrzącym bulionem warzywnym, po jednej nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju ryżu ). Dodać dynię rozdrobniona na papkę, dokladnie wymieszać.

Dodać 4 serki w plasterkach i ponownie wymieszać aż do calkowitego ich rozpuszczenia się. Posypać serem Parmezan i gotowe :)
SMACZNEGO :)Jesień kojarzy mi się nie tylko ze zmianą kolorów matki natury, ale także i z tym co pojawia się na moim domowym stole. Po tym jak w ogródku wyrosła nam piękna dynia o wadze 10 kg trzeba ją przerobić na 100 dań :) Dyniowe risotto jest jednym z moich ulubionych i dlatego wybrałam je na udział w akcji " Smaczna jesień " do której i Was gorąco namawiam :)