ßßß Cookit - przepis na Cukinia z czapeczką

Cukinia z czapeczką

nazwa

Wykonanie

SKLADNIKI
2 okrągłe cukinie
50g kiełbasy
2 łyżki tartego żółtego sera ( np Parmezan)
Ząbek czosnku
świeża bazylia
oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Odciąć końcówkę cukinii zachowując cześć z łodygi ( jak na zdjęciu ) i wydrażyć środek.
Na patelni podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek ,kiełbasę i wydrążony miąższ cukinii. Przełożyć całość do miseczki a następnie dodać starty ser, jajko, szczyptę soli , listek świeżej bazylii.
Wypełnić nadzieniem cukinie i za pomocą wykałaczki połączyć "kapelusz" z cukinią .
Do szybkowaru dodać ząbek czosnku , 1 łyżkę oleju z oliwek, 1 szklankę wody, szczyptę soli oraz wcześniej przygotowane cukinie .
Zamknąć szybkowar i gotować przez 10 minut od momentu pierwszego ujścia pary.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2014/11/cukinia-z-czapeczka.html