ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tym razem zawędrujemy do Kuchni Lidla, a konkretnie do Pascala Brodnickiego ... Po raz kolejny danie nie wymaga jakiś wielkich umiejętności kulinarnych.
Przepis pochodzi ze strony KuchniaLidla.pl, tam też można obejrzeć film z przygotowaniem tej potrawy. W moim przypadku ilość niektórych składników się zmieniła, dla uzyskania wg mnie lepszej konsystencji potrawy.
Składniki na sos boloński:
1 cebula
0,5 kg mięsa mielone z łopatki wieprzowej
2 puszki pomidorów pelatti
1 łyżka ziół prowansalskich
1 liść laurowy
oliwa z oliwek
do smaku: sól morska, pieprz czarny
Składniki na sos beszamelowy:
50 g masła 82%
50 g mąki pszennej typu 450
450 ml mleka 3,2%
do smaku: gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz czarny
Dodatki:
3 kulki mozzarelli
makaron lasagne: 9 płatów
1 słoik suszonych pomidorów
Lista zakupów.
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut w 200ºC
Sos boloński:
Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając i pilnując by mięso się nie "posklejało". Do garnka dodajemy najpierw sok z pomidorów pelati, same pomidory delikatnie rozgniatamy i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz. Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Podgrzewamy i redukujemy sos (uważam, że w przepisie Pascala tego brakuje, przez co lazania ma formę "rozlewającej się po talerzu"). Na koniec doprawiamy solą.
Sos beszamelowy:
W oddzielnym garnku rozgrzewamy mleko. Na małej patelni roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do gorącego mleka dodajemy masę z masła i mąki. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek - można sobie pomóc blenderem). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.
Przygotowanie:
Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika na środkową kratkę, na mniej więcej 30 minut (sprawdzamy już po 20 minutach).
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2012/10/lasagne-z-mozzarella-i-suszonymi.html