Wykonanie
Witajcie,Oj dawno mnie tu nie było, a tak jakoś nie było czasu, albo pomysłu na coś fajnego do jedzenia.Już od dawna zabierałem sie za
sałatkę ziemniaczaną, ale nie miałem pomysłu z czym i do czego ją zrobić. No i się stało spotkałem fajne jedzenia i
sałatka do tego fajnie pasowała. Tak więc dzisiaj
Kartofel Salad, a to drugie danie już wkrótce... tak więc:Porcja tak na 3 osoby, może 4.
Składniki:- 8
ziemniaków, najlepiej odmiana kleista-
cebula, najlepiej
dymka,-
biały ocet winny,-
cukier,-
sól,-
pieprz,-
majonez.-
ogórki konserwowe.No i jeśli ktoś chcena bogato, choć nie wiem czy to dobry pomysł, (ja nie dawałem)
szynkaPrzygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ciepłe obieramy i kroimy w plasterki lub słupki.Posiekaną
cebule zalewamy gorącą
wodą, dodajemy kilka łyżek
białego octu winnego, łyżkę
cukru,
sól. Zalewa powinna być słodko - kwaśna. Przygotowane ciepłe
ziemniaki zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy wg przepisu na 2-3 godziny ( ja wytrzymyłamem 1,5 godziny) aż
ziemniaki nabiorą specyficznego smaku i aromatu.Zlewamy zalewe uważając aby nie pozbyć się
cebuli, dodajemy
majonezu,
ogórków, doprawiamy
pieprzem i ewentualnie jeszcze
solą, Wiadomo doprawia się wg. gustu. Ja osobiście byłem zachwycony smakiem tej sałatki. Wróciły wspomnienia z pobytu w niemczech.Wszystkim Bardzo Smakowało ! :))))
Przepis zaciągnięty od urzytkownika foka_bazooka