Wykonanie
Łazanki piątkowe to bezmięsna wersja tegoż dania. Bardzo proste,a przy tym równie smaczne. Polecam szczególnie w dni kiedy nie mamy czasu na przygotowania obiadu. Wystarczy dzień wcześniej poświęcic chwilkę czasu( nie liczac gotowania
kapusty, ale przy niej nie trzeba stac).
Składniki( na około 6 porcji):- 1kg
kapusty kwaszonej- 3 dosyć duże
cebule- około 300-350 g
makaronu( ulubionego, polecam
makaron łazanki lub moj numer 1 z zdjecia)- około pół szklanki
oliwy z oliwek- 1 lyzka
kminku( ja mialam jedynie mielony, wiec pol lyzeczki)-
sól i
pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy również
kapustę do miękkości( trzeba próbować. Nie może być za miękka. W moim przypadku 1,5 h). W międzyczasie kroimy
cebule w piórka i dusimy na niewielkim ogniu, na
polowie ilośći wskazanej
oliwy. Kiedy
kapusta jest gotowa, oddcedzamy ją. Przelewamy zimną
wodą i siekamy według uznania. Ja preferuję długie kawałki
kapusty. Do brytfanki przekładamy
cebulę, dolewamy resztę
oliwy z oliwek, dorzucamy
kapustę i podsmażamy całość. Dodajemy
sól,
kminek i sporą ilość
pieprzu do smaku. Przekładamy
makaron do brytfanki. Wszystko razem intensywnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego:)