Wykonanie
Co zrobić, kiedy po powrocie do domu jest się głodnym jak wilk, a czasu jej bardzo niewiele (bo np. trzeba iść z małym kotem do weterynarza)? Moja odpowiedź na takie sytuacje to
makaron z
cukinią. Dlaczego? Ponieważ jego przygotowanie zajmuje dokładnie tyle, ile ugotowanie
makaronu, składniki zwykle są w lodówce i oczywiście: jest pyszne! Dzisiejsza propozycja to mój ulubiony sposób na szybki, smakowity obiad, w sam raz, gdy ktoś uwielbia
makaron, tak jak ja!
Składniki: (dla jednej osoby)
makaron penne ( ja, będąc
makaronowym potworem mam sposób, żeby nie przesadzić z ilością: gotuje tyle
makaronu, ile
mieści się w kubku)1 mała lub 1/2 dużej
cebuli1/2
cukinii4
pieczarki1 ząbek
czosnku1 plasterek
sera żółtego1 łyżeczka
przecieru pomidorowegozioła prowansalskiesólpieprzPrzepis jest dość elastyczny, właściwie za każdym razem powstaje na nowo.
Pieczarki i
przecier pomidorowy to moja dzisiejsza wariacja i możemy je opuścić, danie nadal będzie bardzo smaczne Czasem, zależnie od stanu lodówki dokładam np. 2 plasterki
wędliny lub 1
pomidora, wszystko zależy od tego, co najbardziej domaga się zjedzenia.Wykonanie:W dużym garnku wstawiamy
wodę na
makaron i solimy ją.
Cebulę kroimy na pół, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy na patelnię na rozgrzany
olej, smażymy na małym ogniu. Myjemy
pieczarki i kroimy je na plasterki, dodajemy do
cebuli, która w międzyczasie powinna się już zeszklić. Myjemy
cukinię, nie obieramy jej, gdyż skórka jest jadalna i kroimy na plasterki, jak na zdjęciu. Dodajemy do
pieczarek i
cebuli. Podczas wszystkich czynności trzeba pamiętać,żeby od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni. Dodajemy
sól,
pieprz i dużą ilość
ziół prowansalskich oraz łyżeczkę
przecieru pomidorowego. Dokładnie mieszamy.Mniej więcej w tym momencie powinna zagotować się
woda na
makaron, więc wrzucamy go do wrzątku. Gotujemy al dente.Gdy
makaron jest prawie ugotowany, a
cukinia zmięknie, obieramy
czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodając do zawartości patelni. Nie należy robić tego zbyt wcześnie, gdyż cała potrawa będzie gorzka!Odlewamy
makaron i wrzucamy go na patelnię do innych składników. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy
ser do posypania- ścieramy go lub kroimy.Z patelni danie wędruje na talerz, posypujemy je
serkiem i gotowe!Szybko i bardzo smacznie, a przy tym: zauważcie jak mało po takim obiedzie jest zmywania! Szczerze polecam i smacznego!