Wykonanie
Przepis wyciągnięty prosto z maminego zeszytu z przepisami. Wspaniale wpisuje się w ostatnie zapotrzebowania mojego czekoladoholizmu. Dla mnie, był on tam od zawsze. I w dzieciństwie było mi dane spróbować go nie jednokrotnie, a nawet wręcz dosyć często.Pamiętam, że mama musiała mnie powstrzymywać abym po pierwszym etapie przygotowania, zbyt dużo nie degustowała, gdyż pierwszy etap wystarczy, aby cieszyć się przepyszną polewą
kakaową.MurzynekSkładniki:1 1/2 szklanki
cukru250 g
masła (czyli w dzisiejszym przeliczeniu na kostki 1 i 1/4 kostki)1/2 szklanki
mleka3 łyżki ciemnego
kakao2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkaPrzygotowanie:
Mleko,
masło,
cukier, i
kakao mieszamy w garnuszku na małym ogniu, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników, po czym studzimy. Klika łyżek odlewamy i zostawiamy na później - na polewę.Resztę łączymy z
mąką wymieszaną z proszkiem i
jajkami.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Z racji, że kolor ciasta jest dość ciemny i nie widać po rumianości, czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku zbyt wilgotne i czy patyczek jest czysty i suchy.Po upieczeniu i wystudzeniu (!) możemy przełożyć masą
serową (przepis podany poniżej), albo
dżemem i polewamy pozostawioną polewą.Warto zrobić kilka dziurek patyczkiem do szaszłyków, przed przekrojeniem, aby polewa wniknęła głębiej do wnętrza ciasta.masa serowa:1 opakowanie
twarożku homogenizowanego (150 lub 200 g)125 g
masła1 1/2 szklanki
cukru pudrucukier waniliowysok z cytrynyMasło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, po czym dodać
serek i
soku z cytrynowy do smaku.