Wykonanie
Ciasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające.
SKŁADNIKI
Biszkopt lub paczka
biszkoptów (forma 22 x 22 cm)MASA JAGODOWA1,5 szklanki
jagód500 ml
jogurtu naturalnego250 g
serka waniliowego3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
żelatyny¾ szklanki gorącej
wodyGALARETKAszklanka
jagód2
galaretki cytrynoweMasa jagodowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia.
Jagody zblędować, ja
jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do
jogurtu,
serka oraz
cukru dodać zmiksowane
jagody i przestudzoną
żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć
biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki.
GalaretkaJagody zblędować, przecedzić przez sitko.
Sok jagodowy uzupełnić taką ilością
wody aby płynu razem było 1 litr. Sok z
wodą zagotować, w tym rozpuścić
galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę
jagodową. Przechowywać w lodówce.Smacznego.