Wykonanie
Ogórki z
papryką idealnie pasują do kanapę, pięknie się prezentują na półmiskach z
wędlinami, a słodko kwaśnym smakiem podkreślą nie jedną potrawę. Bardzo dobra alternatywa dla
ogórków konserwowych.Składniki:2 kg.
ogórków1/4 kg.
cebuli1
czerwona papryka1
żółta paprykagorczycaliść laurowyziele angielskiepieprz w ziarenkachZalewa:1,5 szklanki
octu5 szklanek
wody10 łyżek
cukru2 łyżki
soliOgórki,
paprykę umyci. Każdy
ogórek podzielić na 4 części, z
papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki,
cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika wrzucać po 5 ziaren:
pieprzu,
ziela angielskiego, 1-2
liście laurowe oraz według uznania
gorczyce.
Wodę ocet,
cukier,
sól zagotować i zalewać nią
ogórki z
papryką.
*Przygotowując większą ilości dodaje jeszcze
pomarańczową paprykę, wtedy słoik wyglądają kolorowej, a
ogórki zyskują dodatkowy smak
Gotowe do jedzenia po 3 tygodniach