Wykonanie
Jak przygotowujecie
dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną?U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków
cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić
dżemy na „szybko” wtedy wystarczy
owoce wymieszać z
cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię
dżem, dziś
truskawkowyPrzepis na kilo
owoców1 kg
truskawek500 g
cukruOpcjonalnie sok z dwóch
cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor)1 -
Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć2 .
Owoce jeżeli są duże pokroić na
mieszę części, dodać
cukier3. Można dodać
sok z cytryn i wszystko wymieszać4. Teraz należy
truskawki odstawić na jakiś czas około godziny.5. Po godzinie
truskawki puszczą sok i można zacząć gotować. Od momentu zagotowania, należy nasze
truskawki gotować jeszcze około 45 minut.6 . Na koniec należy zebrać powstałą pianę.7. Czysty i klarowny
dżem nakładam do słoiczków i zakręcam8. Dokładnie zakręcone słoiczki przekręcam do góry dnem i przykrywam ściereczką, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.Z podanych składników wychodzi 3-4 słoiczki o wadze 300 g