ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska z klopsikami mięsnymi

Zupa meksykańska z klopsikami mięsnymi

nazwa

Wykonanie

Nazywam ją zupą, choć najczęściej robię ją w dosyć gęstej wersji. Jest lekko pikantna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Przygotowanie samej zupy zajmuje dosłownie kilka minut, jedynie uformowanie kuleczek jest trochę pracochłonne :) Jednak mimo wszystko wolę mięso w takiej postaci, niż pływające w zupie 'luzem' :)
Składniki:
500-600 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
1 duży słoik sosu meksykańskiego (ok. 500 g)
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
olej, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Wykonanie:
Mięso mielone wyrobić z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem i paprykami, a następnie formować małe klopsiki.
Klopsiki obsmażyć na oleju tak, aby zbrązowiały i przełożyć je do garnka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym oleju, a następnie całość przelać do garnka.
Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do garnka. Kukurydzę i groszek przelać do garnka razem z wodą z puszek.
Do zupy dodać sos meksykański, łyżkę koncentratu pomidorowego i ok. 0,5 litra wody. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i gotować przez ok 20 minut.
Podawać z grzankami lub innym pieczywem.
Smacznego :)
Źródło:http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/zupa-meksykanska-z-klopsikami-miesnymi.html