Wykonanie
Nazywam ją zupą, choć najczęściej robię ją w dosyć gęstej wersji. Jest lekko pikantna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Przygotowanie samej zupy zajmuje dosłownie kilka minut, jedynie uformowanie kuleczek jest trochę pracochłonne :) Jednak mimo wszystko wolę
mięso w takiej postaci, niż pływające w zupie 'luzem' :)
Składniki:500-600 g
mięsa mielonego1
jajko3 łyżki
bułki tartej1 średnia
cebula1 duży słoik
sosu meksykańskiego (ok. 500 g)1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku1 puszka
czerwonej fasoli1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowegoolej,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostraWykonanie:
Mięso mielone wyrobić z
jajkiem i
bułką tartą. Doprawić
solą,
pieprzem i
paprykami, a następnie formować małe klopsiki.
Klopsiki obsmażyć na
oleju tak, aby zbrązowiały i przełożyć je do garnka.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym
oleju, a następnie całość przelać do garnka.
Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do garnka.
Kukurydzę i
groszek przelać do garnka razem z
wodą z puszek.
Do zupy dodać
sos meksykański, łyżkę
koncentratu pomidorowego i ok. 0,5 litra
wody. Doprawić
solą i
pieprzem. Całość wymieszać i gotować przez ok 20 minut.Podawać z grzankami lub innym
pieczywem.
Smacznego :)