Wykonanie
Dalej eksperymetuję z bezglutenowymi przepisami. Tym razem inspirując się przepisem na hiszpańskie ciasto
pomarańczowo -
migdałowe stworzyłam sobie sama :)
pomarańczowe ciasto
czekoladowe, bo w te wietrzne i zimne dni naprawdę trudno jest żyć bez odrobiny słodkości. Ciasto wyszło pysznie, jest mocno
czekoladowe i wilgotne, więc Wam bardzo polecam ten mój kulinarny eksperyment.Składniki (na tortownice 20 cm - wysokie ciasto lub na tortownice o średnicy 23 cm, ciasto odrobinę niższe):6 jaj od szczęśliwych kur1 filiżanka
ksylitolu lub nierafinowanego
cukru mozna dać mniej - zależy jak słodka jest
pomarańcza.1 duża
pomarańcza lub dwie mniejsze200 g zmielonych
migdałów1 łyzeczka
proszu do pieczenia bezglutenowego1/2 łyżeczki
sody4 czubate łyżki
kakaoPrzygotowanie:1.
Pomarańcze myjemy, parzymy gorącą
wodą a następnie gotujemy w całości w wodzie około 60 minut od momentu zagotowania na wolnym ogniu.2. Ugotowaną
pomarańczę wyjmujemmy z
wody, blendujemy razem ze skorką i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.3. Odzielamy
żółtka od
białek.
Bialka w osobnej misie ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
Żółtka miksujemy razem z
cukrem i lekko przestudzoną zblendowaną
pomarańczą.4. Do jajeczno - pomarańczowej masy dodajemy wymiaszane razem
kakao, zmielone
migdały,
proszek do pieczenia i
sodę i ponownie miksujemy do połączenia składników.5. Na koniec partiami doddajemy do ciasta pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.6. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej
olejem formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 lub 60 minut w temperaturze 180°C, przy włączonym termoobiegu lub grzaniu góra dół. Mój piekarnik zawsze dluzej dopieka ciasto- ja swoje piekłam godzinę, ale myślę, ze pod 45 minutach
mozecie już sprawdzać patyczkiem czy jest dobre.7. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiach. Następnie lekko przestudzone dekorujemy według uznania. Ja swoje ciasto polałam rozpuszczoną
gorzką czekoladą i udekorowałam
migdałami.Ciasto jest naprawdę pyszne. Wilgotne, mocno
czekoladowe o cudownym
pomarańczowym aromacie. To mój kolejny autorki przepis którym się z
wami dzielę :)Myślę, że ilość
cukru w cieście możecie regulować w zależności od tego jak słodkie są wasze
pomarańcze, ja następnym razem, dam go mniej.Smacznego :)