Wykonanie
Bardzo lubię sałatki. Za kolory, za smaki, zapachy i za dowolność w dobieraniu składników. Sałatki są lekkie, ale gdy odpowiednio je skomponujemy mogą być pożywnym daniem. Podstawą sałatki muszą być świeże warzywa, m.in
sałata ( niskokaloryczna, wzmacnia system nerwowy, poprawia trawienie, są
silnymi przeciwutleniaczami, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy z gr B oraz kwas foliowy-szczególnie ważny dla kobiet w ciąży)
pomidory ( zawierają likopen- substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, może przeciwdziałać zawałom
serca oraz
rakowi szyjki macicy; w pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C- na odporność, witaminę E- przeciwutleniacz, który zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry, zmniejsza wypadanie włosów; dzięki zawartości w pomidorach potasu, magnezu, wapnia i żelaza nasz organizm może lepiej funkcjonować),
cebula ( zwiększa odporność, działa przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie, obniża cholesterol i zawartość
cukru we
krwi). Do warzyw należy dodać składnik
białkowy ( może to być
ryba, jak w tym przypadku
Sałatka z-
łososiem,
kurczak,
indyk,
ser żółty- zawiera dużo wapnia, co wpływa na mocne kości i zęby). Uzupełnieniem takiej sałatki powinien być składnik węglowodanowy, np
kasza, grzanki z
chleba pełnoziarnistego, pełnoziarnisty
makaron. Komponując
sałatkę w ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich najważniejszych składników odżywczych:)Składniki:2 porządne garście
sałaty ( u mnie
masłowa i
rucola)duży
pomidorpół
czerwonej cebuli2 plasterki
polędwicy sopockiej1 plaser
salami1 plaster
żółtego sera1 kromka
chleba razowegoząbek
czosnkusól,
pieprzChleb należy nasmarować
czosnkiem, po czym pokroić na małe kawałki ( grzanki). Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Warzywa umyć, osuszyć.
Sałatę porwać na kawałki,
pomidora i
cebulę pokroić w plasterki.
Wędliny pokroić na małe kawałki,
ser żółty w drobne paseczki. Wszystko ułożyć na talerzu, oprószyć świeżo zmielonymi
solą i
pieprzem i posypać grzankami. Zjadać od razuPrzepis bierze udział w akcji:
Smacznego!Aga:)