ßßß Cookit - przepis na Sernik migdałowy – Amaretto

Sernik migdałowy – Amaretto

nazwa

Wykonanie

Spóźniony wpis wielkanocny. Jakoś do tej pory nie było kiedy go wstawić. Ale kto powiedział, że serniki można jeść tylko w okresie świąt? Z pewnością przepis przyda się na spotkanie towarzyskie lub nawet na zwykłą niedzielę. Co do samego sernika, to aktualnie jest mój nr 1. Super konsystencja, nie jest twardy ani suchy, wręcz przeciwnie baaardzo kremowy. Dodatek Amaretto dodaje fajnego posmaku. Do tej pory zazwyczaj robiłam spody ciasteczkowe do serników. W tym przypadku wykorzystałam spód pieczony, który jak się okazało doskonale komponuje się z masą serową. Serdecznie polecam.
Przepis na okrągłą blachę o śred. 21 cm.
Składniki na kruchy spód:
140 g mąki pszennej
50 g zimnego masła/margaryny
40 g cukru pudru
1 czubata łyżka śmietany 18%
1 małe żółtko
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
750 g tłustego twarogu (nie polecam śmietankowego czy tych wiaderkowych)
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanka cukru (ja dodatkowo zmieliłam na cukier puder)
4 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml Amaretto
1 opakowanie (100g) płatków migdałowych, podprażony na suchej patelni lub w piekarniku
Składniki spodu zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 20-30 minut (zdarza mi się rozłożyć świeże ciasto łyżką bezpośrednio w formie i też jest ok). Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkością pasujący do blachy. Podpiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 10-15 minut (jeśli zacznie się delikatnie zezłacać należy je wyciągnąć).
Twaróg zmielić 2-3 krotnie (ja zawsze miksuje blenderem, masa wychodzi wtedy bardzo gładka i bez ani jednej grudki). Zmiksować z mascarpone, śmietaną i cukrem. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Wsypać po łyżce mąki, również dokładnie mieszając. Z płatków migdałowych odłożyć 1-2 łyżki do posypania wierzchu. Resztę wraz z Amaretto dodać do masy i wymieszać. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika, piec ok. 60 minut. Gdyby wierzch zaczął się zbytnio brązowić, polecam przykryć sernik folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwierając go, studzę ciasto przez ok. 1 h. Po tym czasie, otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem należy schłodzić ciasto przez ok. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc (zawsze też tak robię).
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/04/sernik-migdaowy-amaretto_13.html