Wykonanie
Składniki na farsz dla 6 osób:1 duża
cebula- drobno posiekana4-5 ząbków
czosnku- przeciśnięte przez praskę2
marchewki- pokrojone w drobna kostkę5 łyżek
oliwy z oliwek ( lub
olej rzepakowy zwany
oliwą północy;) )450 g
mielonego mięsa60 ml-
czerwonego wina ( można pominąć)4 łyżki
koncentratu pomidorowego2 puszki
pomidorów bez skóry
sól,
pieprz,
papryka ostra2 łyżki
masła2 łyżki
mąki500 ml
mleka70g
startego sera zółtego lub
mozzarelli400 g płatów lasagne LUB można nie iść na łatwiznę i samodzielnie tak jak ja zrobić
makaron ;)Składniki na
makaron:3 szklanki
mąki3
jaja3-4 łyżki zimnej
wody1,5 łyżeczki
soliSos pomidorowo-
mięsny :
Oliwę z oliwek rozgrzać na średnim płomieniu w głębokiej patelni lub garnku. Podsmażyć pokrojoną
cebulę,
czosnek i
mięso. Do podsmażonego
mięsa dodaj pokrojoną
marchewkę. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać
koncentrat pomidorowy,
pomidory oraz zalewę, wymieszać. Wlać
wino. Doprawić
solą,
pieprzem i mieloną
papryką ostrą.
Sos beszamelowy : W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę, zrobić zasmażkę. Małymi porcjami wlewać
mleko, intensywnie mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem. Sos gotować 5 minut.
Makaron : Przesiać do miski
mąkę. Zrobić dołek i wlać
jaja. Dodać
sól oraz
wodę. Wymieszać wszystko by miało zwartą lecz nie twardą strukturę. Podzielić na części i rozwałkować. Pokroić w kwadraty lub prostokąty. Gotować po kilka płatów we wrzące, osolonej wodzie z dodatkiem
oleju ok 3 minuty. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.Formy do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować
margaryną. Wlać 3 łyżki
sosu beszamelowego. Na sos wyłożyć płaty
makaronowe. Na płaty lasagne wyłożyć część
mięsa, polać
sosem beszamelowym i znów przykryć
makaronem. Powtarzać do wyczerpania składników. Gdy forma będzie wypełniona, przykryć płatem lasagne i posmarować
sosem beszamelowym. Posypać
startym serem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.SMACZNEGO!!!
Aga