Wykonanie
Byliśmy na święta u Ani i Wojtka i były tam takie pyszne pieczone ziemniaczki właśnie z
sosem czosnkowym mniam mniam. Często robię pieczone ziemniaczki ale zawsze wrzucam je razem z
przyprawami,
solą, dwiema łyżeczkami
wody do foli do pieczenia, zamykam i wrzucam do kombiwara (ruszt wyjmuję) a w trakcie pieczenia obracam raz. Tym razem zrobiłam inaczej.

Ziemniaczki zostały dokładnie umyte, pokrojone.Ułożone w silikonowej foremce, skropione
oliwą i posypane
przyprawami.Ja lubię
zioła prowansalskie, odrobina
soli pieprzu i trochę jakiejś mieszanki, którą sama kiedyś stworzyłam.Wkładamy do kombiwara i grzejemy około 30-40 minut. w temp 200 stopni. Gdyby ziemniaczki za szybko się opiekały a w środku nadal były twarde to zmniejszamy temperaturę.

W
między czasie robimy
sos czosnkowy.Czego potrzebujemy:-mały
jogurt naturalny bądź grecki- dwie łyżki
majonezu-
szczypiorek (opcjonalnie, może być taki z
cebuli dymki)-
czosnek jeden większy ząbek-odrobina
koperkuWkładamy wszystko do miski i dokładnie mieszamy.Smacznego