Wykonanie
Czy może być coś lepszego w weekendowy poranek od zapachu świeżo pieczonego pieczywa? Ten zapach i smak zapewnia świetny humor od samego rana. Ciasto przygotowuje się dzień wcześniej. Rano w drodze do łazienki wystarczy wyciągnąć ciasto z lodówki by się trochę zagrzało.
Potem tylko chwila i już
rogale rumienią się w piekarniku. Wspaniałe do porannej
kawy. Dla mnie najlepsze z
masłem i
dżemem truskawkowym.Może więc warto dziś wieczorem leniwie zagnieść kilka składników by jutro rano cieszyć się ciepłym domowym wypiekiem?
Składniki:250g
mąki pszennej10g
drożdży50g
masła - stopionego1/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajko1 łyżka
cukru pudru (można pominąć)szczypta
soliDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Odstawić na 10-15min do podrośnięcia. Wstawić na noc do lodówki.Rano wyciągnąć ciasto pół godz przed kształtowaniem rogalików. Rozwałkować ciasto w kształcie koła, podzielić na pół i znów na pół do uzyskania 4 trójkątów. Zwinąć w kierunku wierzchołka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Posmarować
mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180st. C) i piec około 15-20min.Smacznego:)