ßßß
Składniki:300g startej marchewki4 jaja250 g mąki150 g cukru150 g masła -stopionego i schłodzonego lekko1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (można pominąć)2 garści posiekanych orzechów włoskich1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej (przykładowy przepis)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć masę do natłuszczonej tortownicy (Ø 20cm). Piec w temp. 180st. C przez około 45min (do suchego patyczka). Wystudzić. W tym czasie przygotować krem*.Krem:150g serka kremowego5 łyżek cukru pudru (można więcej)2 łyżeczki masłaMasło utrzeć z serkiem i cukrem. Masa powinna być dość gęsta dlatego być może trzeba będzie dosłodzić. Proponuję dodać kilka kropel soku z cytryny, choć tego nie zrobiłam a i tak było smacznie:) Gdy ciasto ostygnie posmarować kremem i udekorować wg uznania.Smacznego:)
* Zamiast kremu można ciasto polać stopioną białą czekoladą z odrobiną masła, ciemną czekoladą lub lukrem.