ßßß




Chciałam Wam zaproponować na jesienne chłody jednogarnkowe danie, pachnącego kurczaka w towarzystwie pieczonych warzyw. Kombinacji jest tyle, ile Waszych pomysłów na zastąpienie ziół i dodatków. W zabieganym tygodniu jest to doskonały pomysł na obiad. Dodatkowo dietetycznie, a jednocześnie przepysznie:-).Składniki (1 porcja):
pojedyncza pierś z kurczaka,4 małe ziemniaki,1 marchewka,5-7 różyczek kalafiora,świeży rozmaryn,natka pietruszki,sól i pieprz,olej rzepakowy.Przygotowanie:Warzywa obrać i pokroić marchewkę w talarki, ziemniaki w ósemki, kalafiora obgotować w osolonej wodzie, pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.Wyłożyć wszystkie składniki, oprócz kalafiora, do naczynia żaroodpornego, przyprawić, polać olejem, posypać natką pietruszki i gałązkami rozmarynu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekać przykryte folią do miękkości warzyw. Na koniec dodać kalafiora i już odkryte zapiekać jeszcze chwilę.
