Wykonanie
Chciałam Wam zaproponować na jesienne chłody jednogarnkowe danie, pachnącego
kurczaka w towarzystwie pieczonych warzyw. Kombinacji jest tyle, ile Waszych pomysłów na zastąpienie
ziół i dodatków. W zabieganym tygodniu jest to doskonały pomysł na obiad. Dodatkowo dietetycznie, a jednocześnie przepysznie:-).Składniki (1 porcja):
pojedyncza
pierś z kurczaka,4 małe
ziemniaki,1
marchewka,5-7 różyczek
kalafiora,świeży
rozmaryn,
natka pietruszki,
sól i
pieprz,
olej rzepakowy.Przygotowanie:Warzywa obrać i pokroić
marchewkę w talarki,
ziemniaki w ósemki,
kalafiora obgotować w osolonej wodzie,
pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.Wyłożyć wszystkie składniki, oprócz
kalafiora, do naczynia żaroodpornego, przyprawić, polać
olejem, posypać
natką pietruszki i gałązkami
rozmarynu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekać przykryte folią do miękkości warzyw. Na koniec dodać
kalafiora i już odkryte zapiekać jeszcze chwilę.