Wykonanie
Kocham, kocham, kocham ciasto kruche z różnymi dodatkami. Nie ma co się tu rozpisywać, po prostu proste, szybkie i smaczne.SKŁADNIKI: na ciasto:2,5 szklanki
mąki250 g
masła7
żółtek4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę:7
białek3/4 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
olejuponadto:125 g
malin125 g
borówki amerykańskiej125 g
ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
cukier puderszczypta
soliKruche ciasto: zimne
masło posiekać z
mąką, dodać
żółtka cukier puder,
proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (3/4 i 1/4 części) i każdą owinąć w folię. Zostawić na całą noc w lodówce (ewentualnie na około 3 godziny). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć 3/4 ciasta na dużych okach tarki. Przyklepać ciasto i podpiec około 20 minut w 180 st. C. Zostawić do ostudzenia.Masa budyniowa:
białka ubić z odrobiną
soli. Pod koniec ubijania dodać
cukier i ubić dalej na sztywną pianę. Dodać przesiany
budyń i miksować do całkowitego połączenia. Na samym końcu dodać powoli
olej cały czas miksując.Tak gotową masę wylać na ostudzony kruchy spód ciasta. Na
masie ułożyć
owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto na tarce.piec w 180 st. C około 45 minut (aż ciasto będzie rumiane). Ostudzone posypać
cukrem pudrem.