Wykonanie
Kiedy jeszcze nie byłam na mojej diecie, zdarzały mi się dni, w których nie mogłam patrzeć na jedzenie, nie było
mowy o gotowaniu, a już na pewno nie miałam ochoty nic jeść, chociaż byłam głodna. Pewnego razu, kiedy miałam właśnie taki dzień, byliśmy z Mężem w sklepie. On wziął sobie udka z rożna na obiad, a ja błąkałam się po sklepie nie wiedząc co ze sobą zrobić. Byłam przecież głodna, ale na samą myśl o jedzeniu czułam się jeszcze gorzej. Moją uwagę w końcu zwróciło stoisko z
sałatkami, chociaż zazwyczaj je omijam. Wybrałam sobie taką z pęczakiem, która wyglądała mi dość smacznie. Nie wiem jak się nazywała, bo nawet nie zwróciłam uwagi. W domu okazało się, że rzeczywiście jest smaczna, a ja po niej poczułam się znacznie lepiej. Mąż trochę ode mnie skubnął i jemu też posmakowała.Nigdy więcej jej już nie kupiłam, a stoisko z
sałatkami dalej omijam, jednak po kilku miesiącach naszła mnie chęć na zrobienie jej w domu. Moja wersja jest trochę bogatsza w składniki i jak
mówi Mąż, smaczniejsza od tej ze sklepu. Nazwałam ją
Sałatką Grecką z Pęczakiem, bo właściwie jest to
sałatka grecka z dodatkiem pęczaku ;)Z ilości składników, które podaję poniżej, wychodzi taka "imprezowa" miska sałatki.Na mojej aktualnej diecie,
mogę jeść tą
sałatkę. Jedyny składnik, który muszę pominąć w składzie, to
ser.
Składniki:230 g suchego pęczaku (pearl barley)1
czerwona papryka150 g świeżego
ogórka200 g
pomidorków koktajlowych150 g
oliwek Kalamata200 g
sera feta2 garści listków
bazyliiewentualnie
sól do smakuSos:3,5 łyzki
białego octu winnego10,5 łyżki
oliwy z oliwek Extra Virgin2 duże ząbki
czosnku; przeciśięte przez praskę1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonej szałwii1 płaska łyżeczka
musztardy dijon
sól, świeżo mielony
pieprz; do smakuPęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wystudź.Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż całość dobrze się połączy.
W dużej misce wymieszaj: pęczak, pokrojoną w kostkę
paprykę,
ogórka pokrojonego w ćwiartki plasterków,
oliwki pokrojone na pół i
pomidorki (mniejsze na pół, a większe na ćwiartki). Dodaj porwane listki
bazylii.
Wlej sos. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę
fetę i delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, to dopraw jeszcze
solą, ale pamiętaj, że
ser też jest słony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny