ßßß Cookit - przepis na Sałatka Grecka z Pęczakiem

Sałatka Grecka z Pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Kiedy jeszcze nie byłam na mojej diecie, zdarzały mi się dni, w których nie mogłam patrzeć na jedzenie, nie było mowy o gotowaniu, a już na pewno nie miałam ochoty nic jeść, chociaż byłam głodna. Pewnego razu, kiedy miałam właśnie taki dzień, byliśmy z Mężem w sklepie. On wziął sobie udka z rożna na obiad, a ja błąkałam się po sklepie nie wiedząc co ze sobą zrobić. Byłam przecież głodna, ale na samą myśl o jedzeniu czułam się jeszcze gorzej. Moją uwagę w końcu zwróciło stoisko z sałatkami, chociaż zazwyczaj je omijam. Wybrałam sobie taką z pęczakiem, która wyglądała mi dość smacznie. Nie wiem jak się nazywała, bo nawet nie zwróciłam uwagi. W domu okazało się, że rzeczywiście jest smaczna, a ja po niej poczułam się znacznie lepiej. Mąż trochę ode mnie skubnął i jemu też posmakowała.
Nigdy więcej jej już nie kupiłam, a stoisko z sałatkami dalej omijam, jednak po kilku miesiącach naszła mnie chęć na zrobienie jej w domu. Moja wersja jest trochę bogatsza w składniki i jak mówi Mąż, smaczniejsza od tej ze sklepu. Nazwałam ją Sałatką Grecką z Pęczakiem, bo właściwie jest to sałatka grecka z dodatkiem pęczaku ;)
Z ilości składników, które podaję poniżej, wychodzi taka "imprezowa" miska sałatki.
Na mojej aktualnej diecie, mogę jeść tą sałatkę. Jedyny składnik, który muszę pominąć w składzie, to ser.
Składniki:
230 g suchego pęczaku (pearl barley)
1 czerwona papryka
150 g świeżego ogórka
200 g pomidorków koktajlowych
150 g oliwek Kalamata
200 g sera feta
2 garści listków bazylii
ewentualnie sól do smaku
Sos:
3,5 łyzki białego octu winnego
10,5 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
2 duże ząbki czosnku; przeciśięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 płaska łyżeczka musztardy dijon
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wystudź.
Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż całość dobrze się połączy.
W dużej misce wymieszaj: pęczak, pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka pokrojonego w ćwiartki plasterków, oliwki pokrojone na pół i pomidorki (mniejsze na pół, a większe na ćwiartki). Dodaj porwane listki bazylii.
Wlej sos. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, to dopraw jeszcze solą, ale pamiętaj, że ser też jest słony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/05/saatka-grecka-z-peczakiem.html