Wykonanie
Sernik może wydawać się czymś bardzo codziennym, a jednak ten jest inny niż te, które znacie. Nie jest tylko sernikiem. Jest sernikiem
bananowym... z dodatkiem wisienek na wierzchu, a do tego upieczony na
wafelkowym spodzie! Brzmi już bardziej niecodziennie, prawda? ;)Jeśli nie na Walentynki, które są już za progiem, to sprawdzi się też tak po prostu "do
kawy" :)
Sernik
Bananowy z
WiśniamiSkładniki:2 szklanki pokruszonych
wafli (użyłam cieniutkich jak do
ciasteczek, sprawdzą się też "rożki" do
lodów)85 g rozpuszczonego
masłaszklanka puree z
bananów (3 duże, dobrze dojrzałe
banany)100 g
cukru950 g kremowego
sera (philadelphia); w temperaturze pokojowej4
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowego30 g
mąki pszennejfrużelina wiśniowa (domowa lub z puszki)
Wafelki włóż do torebeczki foliowej i pokrusz. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone
masło i dobrze wymieszaj.
Dno blaszki (średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp
wafelki i ugnieć tak, żeby powstał równy spód do ciasta.
Banany ugnieć widelcem, aby powstało puree.
W misce zmiksuj
ser z
cukrem.
Dodaj
jajka, zmiksuj do połączenia.
Wlej ekstrakt
waniliowy, wsyp
mąkę i ponownie zmiksuj.
Na koniec dodaj puree z
bananów i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Gotową masę
serową przełóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wierch ciasta i ułóż na nim
wiśnie z frużeliny w niewielkich odstępach.
Wykałaczką możesz przejechać przez środek każdej z
wiśni, żeby utworzyć zakręcony wzorek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 165 - 175°C przez około 100 minut (czas dostosuj do własnego piekarnika). Wystudź w blaszce, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami
Banana Split Cheesecake