ßßß
            
        
Składniki:3 litry zimnej wody300 - 350 g żeberekbiała kiełbasa (u mnie 6 sztuk - 450 g)1 cebula; przypalona nad palnikiem1 pietruszka2 marchewki4 ziela angielskie3 ziarenka pieprzu2 listki laurowe250 g wędzonego boczkułyżka majeranku3 ząbki czosnku110 ml śmietany 18%ok 3 łyżki chrzanudo podania: jajka ugotowane na twardosól, pieprz, sok z cytryny; do smakuDo garnka z wodą włóż żeberka i posól. Zagotuj, zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.Dodaj cebulę, pietruszkę i białą kiełbasę. Po 10 minutach kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach. Dodaj marchew, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe.
Po kolejnych 10 minutach gotowania dołóż boczek. Gotuj jeszcze 30 minut. Dodaj majeranek i przeciśnięty czosnek.
W miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy, żeby ogrzać mieszankę. Następnie wlej wszystko do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzej i podawaj gorące z jajkiem na twardo. Zupa najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
SMACZNEGO!



źródło: ze zmianami Barszcz Biały Świąteczny