ßßß Cookit - przepis na Barszcz Biały bez Zakwasu

Barszcz Biały bez Zakwasu

nazwa

Wykonanie

Na blogu możecie już znaleźć Żurek "Nieżurek", który jest naprawdę bardzo smaczny. Teraz czas na barszcz biały bez zakwasu. Równie pyszna alternatywa dla barszczu na zakwasie.
Składniki:
3 litry zimnej wody
300 - 350 g żeberek
biała kiełbasa (u mnie 6 sztuk - 450 g)
1 cebula; przypalona nad palnikiem
1 pietruszka
2 marchewki
4 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
250 g wędzonego boczku
łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
110 ml śmietany 18%
ok 3 łyżki chrzanu
do podania: jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, sok z cytryny; do smaku
Do garnka z wodą włóż żeberka i posól. Zagotuj, zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.
Dodaj cebulę, pietruszkę i białą kiełbasę. Po 10 minutach kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach. Dodaj marchew, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe.
Po kolejnych 10 minutach gotowania dołóż boczek. Gotuj jeszcze 30 minut. Dodaj majeranek i przeciśnięty czosnek.
W miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy, żeby ogrzać mieszankę. Następnie wlej wszystko do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzej i podawaj gorące z jajkiem na twardo. Zupa najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Barszcz Biały Świąteczny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/barszcz-biay-bez-zakwasu.html