ßßß Cookit - przepis na Piegusek

Piegusek

nazwa

Wykonanie

Piegusek to niezwykle proste i smaczne ciasto. Robi się je z samych białek, więc karnawał i okolice Tłustego Czwartku, to idealny czas dla niego. Do pączków często używamy samych żółtek, a to chyba najprostszy sposób (poza bezami) na wykorzystanie białek.
Pyszne wnętrze i ta skórka... mniam ;)
Piegusek
Składniki:
szklanka białek (u mnie 5)
200 g cukru
170 g mąki pszennej
szczypta soli
140 g maku
1 łyżka proszku do pieczenia
125 g masła
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Białka wlej do dużej miski. Wsyp do nich cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i kremowa.
Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksuj. Dodaj mak, zmiksuj.
Na koniec wlej rozpuszczone masło (ostudzone) i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Gotową masę przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą (ja piekłam w formie silikonowej, takiej nie musisz niczym smarować i posypywać). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy. Kilka minut po wyjęciu z piekarnika, wyjmij ciasto z blaszki i studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/piegusek.html