ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe z białek

Ciasto makowe z białek

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 26 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Bardzo smaczne i proste ciasto makowe z białek. Możemy wykorzystać w nim zbędne białka, pozostałe po przygotowaniu innych wypieków . Ciasto jest delikatne, puszyste i znika w mgnieniu oka
Możemy upiec je w keksówce lub w innej formie, kwadratowej lub małej tortownicy. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że maku użytego w cieście nie trzeba mielić. Przepis z forum cincin .
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku suchego (nie trzeba mielić)
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki zimnego stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dosypać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i makiem, wlać masło, wymieszać z białkami. Piec w formie keksówce ok 50 minut w temp. 220 stopni. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-makowe-z-bialek