Wykonanie
Ciasto znane głównie z gotowców w pudełkach. Jednak takim samym nakładem pracy, tylko bez sztucznych ulepszaczy, można przygotować jego całkowicie domową wersję.Ciasto jest bardzo
czekoladowe, tak jakby było z dodatkiem ciemnej
czekolady, a środek
śmietanowy. Można do ubicia
śmietany zamiast
śmietan-fixu użyć
śnieżki, pamiętając jednak, że nadaje ona swój specyficzny smak.
Składniki na Ciasto:190 g
mąki pszennej190 g gorzkiego
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli170 g miękkiego
masła220 g drobnego
cukru30 g
cukru z
wanilią3
jajka125 ml kwaśnej
śmietany1 łyżka ekstraktu z
waniliiMasa:375 ml mocno schłodzonej kremówki2
śmietan-fixy (ja dałam 2
śnieżki)2 łyżki
cukru pudru (pominęłam)40 g
gorzkiej czekoladyDodatkowo:2
bananysok z cytrynyDo miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao, dodaj
sól i wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodaj
jajka, po każdym dokładnie miksując.
Wsyp połowę mącznej mieszanki, zmiksuj. Dodaj
śmietanę i ekstrakt
waniliowy, zmiksuj.
Wsyp resztę mącznej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj
masłem i posyp
kakao. Gęste ciasto przełóż do formy i wygładź wierzch.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 160°C (piekłam 50 minut). Wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna wyjść sucha. Ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Następnie wyjmij, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź.
Krótkim nożem wytnij w cieście krążek, około 1 centymetr od krawędzi i około 1-1,5 cm w głąb. Wydrąż łyżką wykrojoną część i odłóż do miski.
Banany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w cieście,
skrop cytryną.
Śmietanę ubij z
śmietan-fixem i
cukrem pudrem (lub z samą
śnieżką).
Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do
śmietany. Gotową masę ułóż na bananach, tak aby utworzyła górkę. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej wydrążonym
ciastem (posyp tak aby pokryło całość - trochę ciasta prawdopodobnie zostanie, bo jest go dość sporo). Schłódź i przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!