Wykonanie
Przepis na dość szybki obiad. Na dzień bez
mięsa. Jak wiadomo
ryby są zdrowe, ale wciąż jemy ich zbyt mało więc przemycenie chociażby w
makaronie jest bardzo dobrym pomysłem.W przepisie jest podane 120 g
łososia, ale śmiało można dać go więcej żeby był bardziej wyczuwalny.
Składniki:400 g spaghetti300 g
zielonego groszku (mrożonego)1
cebula; pokrojona w kostkęczerwona i
żółta papryka; pokrojone w paski (300 g)200ml creme fraichesok i skórka otarta z jednej
cytryny120 g
wędzonego łososia; w kawałkach (można dać więcej)2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku; przeciśnięty przez praskęNa rozgrzaną
oliwę wrzuć
cebulę,
paprykę i
czosnek. Smaż przez 6-8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.
W garnku ugotuj
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj
groszek. Odcedź niezbyt dokładnie, zostawiając ok 4 łyżek
wody. Dodaj creme fraiche, skórkę i
sok z cytryny. Wymieszaj.
Na koniec dodaj podsmażoną
paprykę, kawałki
łososia i przypraw do smaku
solą i
pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: Smoked salmon, pea & pepper spaghetti