Jest to zdrowsza wersja spaghetti bolognese. Mniej kaloryczna i nie tłusta. Nie, nie smakuje jak oryginał, ale ja zdecydowanie wolę tą wersję, którą robiłam już wiele razy. Mój mąż również za nią przepada - był czas kiedy codziennie pytał czy na obiad nie robię przypadkiem tego makaronu ;)Składniki:250 g pełnoziarnistego spaghetti300 g mięsa mielonego z indyka2 ząbki czosnkupół cebuli1 marchewka1 czerwona papryka1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)sól i pieprz do smakuopcjonalnie jakieś zioła (np. mieszanka ziół włoskich)2 łyżki oliwy z oliwekMakaron ugotuj al dente.Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek pokrojony w duże kawałki. Podsmaż chwilę, żeby czosnek nadał smak oliwie, po czym go wyjmij. Następnie wrzuć na oliwęcebulę, paprykę i marchewkę.Wymieszaj i dodaj mięso. Dopraw solą oraz pieprzem (ziołami) i smaż mieszając aż mięso się "zetnie".Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.Do sosu dodaj ugorowany makaron i wymieszaj lub jeśli wolisz ułóż makaron na talerzu i polej go sosem.SMACZNEGO!źródło: ze zmianami - Rewolucja na talerzu "Spaghetti a'la bologne"