ßßß Cookit - przepis na Spaghetti a'la Bologne

Spaghetti a'la Bologne

nazwa

Wykonanie

Jest to zdrowsza wersja spaghetti bolognese. Mniej kaloryczna i nie tłusta. Nie, nie smakuje jak oryginał, ale ja zdecydowanie wolę tą wersję, którą robiłam już wiele razy. Mój mąż również za nią przepada - był czas kiedy codziennie pytał czy na obiad nie robię przypadkiem tego makaronu ;)
Składniki:
250 g pełnoziarnistego spaghetti
300 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie jakieś zioła (np. mieszanka ziół włoskich)
2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotuj al dente.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek pokrojony w duże kawałki. Podsmaż chwilę, żeby czosnek nadał smak oliwie, po czym go wyjmij. Następnie wrzuć na oliwę cebulę, paprykę i marchewkę.
Wymieszaj i dodaj mięso. Dopraw solą oraz pieprzem (ziołami) i smaż mieszając aż mięso się "zetnie".
Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Do sosu dodaj ugorowany makaron i wymieszaj lub jeśli wolisz ułóż makaron na talerzu i polej go sosem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami - Rewolucja na talerzu "Spaghetti a'la bologne"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/03/spaghetti-ala-bologne.html