Wykonanie
Z dzieciństwa prawdziwe
schabowe kojarzą mi się z twardym i żylastym
mięsem - absolutnie nie apetycznym i zostało mi tak po dziś dzień. Chociaż wiem, że z ładnego
schabu da się zrobić pyszne
schabowe, jednak i tak ich nie lubię. Ponieważ jako dorosła, gotująca osoba
mogę gotować to co lubię -
schabowych ze
schabu nie robiłam chyba nigdy i jak na razie nie zamierzam tego zmieniać ;) Znacznie bardziej, w dzieciństwie i teraz, przypadły mi do gustu "
schabowe" z
kurczaka.Czasem na obiad trzeba się trochę narobić żeby zrobić coś smacznego, a takie kotlety z
kurczaka są nie dość, że banalnie proste i szybkie, to jeszcze bardzo smaczne. Razem z moim mężem jesteśmy ich wielbicielami ;)
Składniki:4
piersi z kurczakajajkosólpieprzulubiona
przyprawa do kurczaka lub własna
mieszanka przyprawmąkabułka tartaPiersi umyj i osusz ręcznikiem papierowymKażdą rozbij tłuczkiem (najlepiej umieść pierś pomiędzy folią spożywczą, żeby zapobiec rozpryskiwaniu
mięsa).
Oprósz
mąką z każdej strony, zamocz w roztrzepanym
jajku z
przyprawami ("do smaku"), na koniec obtocz w
bułce tartej.
Smaż na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron. Po zdjęciu z patelni osusz z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny