Wykonanie
Mój Mąż nie przepada za
alkoholem, jednak
rum lubi bardzo. Ja bardzo się z tego cieszę, bo kiedy potrzebuję
rumu w kuchni, to zawsze w domu jest ;)Tym razem zrobiłam specjalnie z myślą o moim kochanym
Mężu, "
Rum Balls ".
Trufle maja wyraźnie wyczuwalny smak
rumowy, co bardzo Mu pasuje ;)Mi oczywiście bardziej smakują te w
mlecznej czekoladzie, bo nadaje ona trochę
słodyczy.
"
Rum Balls"Składniki:150 g
migdałów (lub jakichkolwiek
orzechów)125 g kruchych
ciastek - u mnie digestive60 g
cukru pudru15 g
kakao2 łyżki
miodu lub glukozy60 ml
rumuNa wierzch:ok 120 g ciemej lub
mlecznej czekoladyłyżeczka
masłaMigdały podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Po wystygnięciu zmiel (ja użyłam już gotowych zmielonych).
Ciastka również zmiel w malakserze.
W misce połącz ze sobą wszystkie składniki. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie uformuj z ciasta kulki (u mnie po 13 g każda). Wstaw je z powrotem do lodówki na ok 30 minut.
Czekoladę rozpuść z
masłem i obtaczaj w niej kulki. Układaj je na papierze do pieczenia, gdy
czekolada stwardnieje, łatwo od niego odejdą. Jeśli chcesz możesz udekorować
trufle robiąc zygzaki innym rodzajem
czekolady.
Można je przechowywać nawet kilka tygodni w chłodnym miejscu. W temperaturze pokojowej wytrzymają trochę krócej, ale i tak będzie to długi czas.